Türk denizciliği Portekiz’den yelken açtı

AYDIN HASAN Ankara - İhalenin kazanılması, ilk planda Vasco da Gama, Bartolomeu Dias, Ferdinand Magellan gibi keşif çağına liderlik eden denizcileriyle ünlü Portekiz’de olmasından dolayı sembolik açıdan da önem taşıyor. Alınan bilgiye göre; STM; ihale finalinde Hollanda’nın denizcilik devi DAMEN ile girdiği yarışı, teknik kapasite, mühendislik ve maliyet konularında birinci sırada gelerek tamamladı. Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi (Auxiliary Oiler Replenisher and Logistics Ship) kapsamında iki adet gemi tasarlanıp, inşa edilecek. Gemiler, Türkiye’de STM ana yükleniciliğinde, özel bir tersanede yapılacak ve askeri gemi inşa ekosisteminde Türkiye’den 30’a yakın yerli firma projeye katkı sağlayacak. Gemilerin inşasına en geç mart ayı itibarıyla başlaması planlanıyor. Amfibi harekat yeteneği Tasarlanacak gemiler hem lojistik destek sağlayacak hem denizde akaryakıt ikmali yapacak hem de zırhlı araç taşıma kapasitesi ile müşterek güç aktarımı, amfibi harekat maksatlı kullanılabilecek. Modüler, özgün ve çok yönlü tasarımı sayesinde, kriz zamanlarında; insani yardım, arama kurtarma, hastane gibi görevleri de yerine getirecek. 137 metre uzunluğa, 11000 ton deplasmana, 18+ knot azami sürate sahip olacak gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek. Toplamda 100 görev personeline ilave olarak 100 hariçten kişi barındırma kapasitesine sahip gemilerde, 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araçları taşınabilecek. AB ve NATO üyesi ülkeye ilk ihraç Türkiye, projeyle Avrupa pazarında kritik bir eşiği aştı, ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu. NATO’nun kurucu ve aktif üyesi Portekiz, Atlantik’te önemli bir deniz güvenliği sağlayıcısı konumunda. Modern savaş gemileri, denizaltılar ve insansız deniz araçlarıyla öne çıkan Portekiz’in, önemli bir askeri gemi projesinde STM’yi seçmesi, Türkiye’nin askeri denizcilik alanında dünyada geldiği seviyeyi göstermesi açısından da bir gösterge niteliği taşıyor. ‘Vietnam’daki fuara 10 Türk firması katılacak Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı 2024, dünyanın dört bir yanından birçok ülkenin ve üst düzey resmi delegasyonların katılımıyla gerçekleşecek. Fuara Türkiye’den ASELSAN, ASFAT, Ateşçi, Femsan, ForenScope Scientific, HAVELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi, ROKETSAN, Sarsılmaz ve TUSAŞ katılım sağlayacak. ● AA

Aralık 19, 2024 - 09:00
 0  0
Türk denizciliği Portekiz’den yelken açtı

AYDIN HASAN Ankara - İhalenin kazanılması, ilk planda Vasco da Gama, Bartolomeu Dias, Ferdinand Magellan gibi keşif çağına liderlik eden denizcileriyle ünlü Portekiz’de olmasından dolayı sembolik açıdan da önem taşıyor.

Alınan bilgiye göre; STM; ihale finalinde Hollanda’nın denizcilik devi DAMEN ile girdiği yarışı, teknik kapasite, mühendislik ve maliyet konularında birinci sırada gelerek tamamladı. Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi (Auxiliary Oiler Replenisher and Logistics Ship) kapsamında iki adet gemi tasarlanıp, inşa edilecek. Gemiler, Türkiye’de STM ana yükleniciliğinde, özel bir tersanede yapılacak ve askeri gemi inşa ekosisteminde Türkiye’den 30’a yakın yerli firma projeye katkı sağlayacak. Gemilerin inşasına en geç mart ayı itibarıyla başlaması planlanıyor.

Amfibi harekat yeteneği

Tasarlanacak gemiler hem lojistik destek sağlayacak hem denizde akaryakıt ikmali yapacak hem de zırhlı araç taşıma kapasitesi ile müşterek güç aktarımı, amfibi harekat maksatlı kullanılabilecek. Modüler, özgün ve çok yönlü tasarımı sayesinde, kriz zamanlarında; insani yardım, arama kurtarma, hastane gibi görevleri de yerine getirecek. 137 metre uzunluğa, 11000 ton deplasmana, 18+ knot azami sürate sahip olacak gemiler, 90 gün boyunca kesintisiz denizde kalabilecek. Toplamda 100 görev personeline ilave olarak 100 hariçten kişi barındırma kapasitesine sahip gemilerde, 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araçları taşınabilecek.

AB ve NATO üyesi ülkeye ilk ihraç

Türkiye, projeyle Avrupa pazarında kritik bir eşiği aştı, ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu. NATO’nun kurucu ve aktif üyesi Portekiz, Atlantik’te önemli bir deniz güvenliği sağlayıcısı konumunda. Modern savaş gemileri, denizaltılar ve insansız deniz araçlarıyla öne çıkan Portekiz’in, önemli bir askeri gemi projesinde STM’yi seçmesi, Türkiye’nin askeri denizcilik alanında dünyada geldiği seviyeyi göstermesi açısından da bir gösterge niteliği taşıyor.

‘Vietnam’daki fuara 10 Türk firması katılacak

Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı 2024, dünyanın dört bir yanından birçok ülkenin ve üst düzey resmi delegasyonların katılımıyla gerçekleşecek. Fuara Türkiye’den ASELSAN, ASFAT, Ateşçi, Femsan, ForenScope Scientific, HAVELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi, ROKETSAN, Sarsılmaz ve TUSAŞ katılım sağlayacak. ● AA

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow