Siber güvenlikte milli teknoloji

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA - Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu. Başkanlık, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer alan siber güvenlikte yerli ve milli ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi hedefine öncülük edecek. Cumhurbaşkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine haiz, özel bütçeli Siber Güvenlik Başkanlığı’nın merkezi Ankara’da olacak. Başkanlık, siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirleyecek, eylem planları hazırlayacak, mevzuat çalışmalarını yürütecek, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlayacak. Siber güvenlik ekosistemi ile yerli ve milli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine ve yerli girişimcilerin dünya pazarında rekabetçi konuma gelmesine yönelik çalışmalar yapacak. Siber güvenlik alanındaki kaapasitenin kritik alanlara yönlendirilmesi için “siber güvenlik alanlarını” belirleyecek. Yurt dışında temsilcilik Siber güvenliğe ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge ve teknoloji transferi yapacak. Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyici projeler yürütecek, bu alanda kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapacak. Siber güvenlik zafiyetinin tespit edilmesi için çalışmalar yürütecek. Başkanlık acil durum ve kriz yönetim planları da oluşturacak, bu planlar çerçevesinde ortak operasyon merkezleri kurulacak. Yurt içinde Başkan tarafından, yurt dışında Başkanın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı kararıyla temsilcilik kurabilecek başkanlığa 135 kişilik kadro tahsis edildi. Başkanlık görev alanına giren konularla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, STK’lar ve özel sektör katılımı ile çalışma grupları oluşturabilecek. Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın (2024-2028) “Siber Tehditlerle Mücadelede Yerli ve Millî Teknolojiler” bölümünde, yerli ve milli ürünlerin ulusal güvenliğe sağlayacağı katkı şu ifadelerle anlatılmıştı: “Konu tüm yönleriyle ele alındığında; yerli ve millî siber güvenlik ürünlerine ve hizmetlerine sahip olmanın ve bunların kritik altyapılarda kullanılıyor olmasının, dışa bağımlılığı azaltarak ulusal güvenliğimizin sağlanmasına ve ekonomiye katkıları önemli getiriler olarak öne çıkmaktadır. Yerli ve millî siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri, siber savunma ve caydırıcılık faaliyetlerinin yanı sıra ülkemizin millî teknoloji hamlesi kapsamında elde ettiği kazanımlara siber güvenlik boyutunda da katkı sağlayacaktır.”

Ocak 9, 2025 - 09:00
 0  0
Siber güvenlikte milli teknoloji

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA - Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu. Başkanlık, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nda yer alan siber güvenlikte yerli ve milli ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi hedefine öncülük edecek.

Cumhurbaşkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine haiz, özel bütçeli Siber Güvenlik Başkanlığı’nın merkezi Ankara’da olacak. Başkanlık, siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirleyecek, eylem planları hazırlayacak, mevzuat çalışmalarını yürütecek, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlayacak. Siber güvenlik ekosistemi ile yerli ve milli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine ve yerli girişimcilerin dünya pazarında rekabetçi konuma gelmesine yönelik çalışmalar yapacak. Siber güvenlik alanındaki kaapasitenin kritik alanlara yönlendirilmesi için “siber güvenlik alanlarını” belirleyecek.

Yurt dışında temsilcilik

Siber güvenliğe ilişkin ihtiyaç duyulan alanlarda Ar-Ge ve teknoloji transferi yapacak. Siber güvenlik ve bilgi güvenliğini destekleyici projeler yürütecek, bu alanda kamu, özel sektör ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapacak. Siber güvenlik zafiyetinin tespit edilmesi için çalışmalar yürütecek. Başkanlık acil durum ve kriz yönetim planları da oluşturacak, bu planlar çerçevesinde ortak operasyon merkezleri kurulacak. Yurt içinde Başkan tarafından, yurt dışında Başkanın teklifi üzerine Cumhurbaşkanı kararıyla temsilcilik kurabilecek başkanlığa 135 kişilik kadro tahsis edildi. Başkanlık görev alanına giren konularla ilgili bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları, STK’lar ve özel sektör katılımı ile çalışma grupları oluşturabilecek.

Ulusal Siber Güvenlik Eylem Planı

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nın (2024-2028) “Siber Tehditlerle Mücadelede Yerli ve Millî Teknolojiler” bölümünde, yerli ve milli ürünlerin ulusal güvenliğe sağlayacağı katkı şu ifadelerle anlatılmıştı: “Konu tüm yönleriyle ele alındığında; yerli ve millî siber güvenlik ürünlerine ve hizmetlerine sahip olmanın ve bunların kritik altyapılarda kullanılıyor olmasının, dışa bağımlılığı azaltarak ulusal güvenliğimizin sağlanmasına ve ekonomiye katkıları önemli getiriler olarak öne çıkmaktadır. Yerli ve millî siber güvenlik ürünleri ve hizmetleri, siber savunma ve caydırıcılık faaliyetlerinin yanı sıra ülkemizin millî teknoloji hamlesi kapsamında elde ettiği kazanımlara siber güvenlik boyutunda da katkı sağlayacaktır.”

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow