Savaşlar bitecek öngörüsüyle ambalajda 10 milyar $ hedefi
İSMAİL ŞAHİN - Ambalaj sektörünün, Suriye’de rejim değişitliği ve İkrayna-Rusya savaşının biteceği öngörüsüyle 2025 yılına çok iyimser bir bakış açısına sahip olduğunu belirteren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Savaş bittiği zaman marketlerlerdei boş raflar dolacak, insaat sektörü canlanacak, yine ambalaja ihtiyaç olacak. Bunu da bölgede sağlayabilecek tek ülke Türkiye, diğer ülkelerin rekabet şansı yok. 2030 yılına kadar 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” dedi. İhracatta son dönemdeki‘nearshoring’ kavramına (üretimin veya tedariğin tüketim pazarlarına yakın yerlere konumlandırılması) değinen Sarıbekir, şöyle devam etti: “Ambalaj sektöründe ihracatımızın yüzde 70’ini yanı başımız olan Avrupa’ya yapıyoruz. Elimizde nearshoring kavramını en iyi uygulayacağımız 15 trilyon dolarlık Avrupa pazarı var. Çin Avrupa’ya kuşak yolla ulaşmaya çalışıyor.‘Nearshoring’i sürdürülebilirlik ve karbon ayak izini azaltmak için kullanıp Avrupa pazarına yatırımlarla daha da yaklaşmamız lazım. Bunun dışında savaş sonrası Rusya ve Ukrayna ayrı ayrı birer potansiyel olacaktır. Amerika’da önemli fırsatlar görüyoruz ama ilk hedefimiz Türkiye’nin çevresindeki yakın pazarlar olmalı.” Market poşeti uyarısı Para ile satılan market poşetleri hakkında Sarıbekir, “Çok başarılı bir kampanya oldu. Halk bilinçlendi, poşet tüketimi azaldı. Ancak 25 kuruş artık maliyetleri kurtarmıyor. Vatandaş market poşetlerini çöp poşeti olarak kullanmaya başladı. Poşet kullanımı yükselmeye başladı fiyat artırılmalı” dedi.
İSMAİL ŞAHİN - Ambalaj sektörünün, Suriye’de rejim değişitliği ve İkrayna-Rusya savaşının biteceği öngörüsüyle 2025 yılına çok iyimser bir bakış açısına sahip olduğunu belirteren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Savaş bittiği zaman marketlerlerdei boş raflar dolacak, insaat sektörü canlanacak, yine ambalaja ihtiyaç olacak. Bunu da bölgede sağlayabilecek tek ülke Türkiye, diğer ülkelerin rekabet şansı yok. 2030 yılına kadar 10 milyar dolar ihracat hedefliyoruz” dedi. İhracatta son dönemdeki‘nearshoring’ kavramına (üretimin veya tedariğin tüketim pazarlarına yakın yerlere konumlandırılması) değinen Sarıbekir, şöyle devam etti:
“Ambalaj sektöründe ihracatımızın yüzde 70’ini yanı başımız olan Avrupa’ya yapıyoruz. Elimizde nearshoring kavramını en iyi uygulayacağımız 15 trilyon dolarlık Avrupa pazarı var. Çin Avrupa’ya kuşak yolla ulaşmaya çalışıyor.‘Nearshoring’i sürdürülebilirlik ve karbon ayak izini azaltmak için kullanıp Avrupa pazarına yatırımlarla daha da yaklaşmamız lazım. Bunun dışında savaş sonrası Rusya ve Ukrayna ayrı ayrı birer potansiyel olacaktır. Amerika’da önemli fırsatlar görüyoruz ama ilk hedefimiz Türkiye’nin çevresindeki yakın pazarlar olmalı.”
Market poşeti uyarısı
Para ile satılan market poşetleri hakkında Sarıbekir, “Çok başarılı bir kampanya oldu. Halk bilinçlendi, poşet tüketimi azaldı. Ancak 25 kuruş artık maliyetleri kurtarmıyor. Vatandaş market poşetlerini çöp poşeti olarak kullanmaya başladı. Poşet kullanımı yükselmeye başladı fiyat artırılmalı” dedi.
Tepkiniz Nedir?