Saint Petersburg'da kuşların yeni yılı

İdil Janet Demiray - Rusya'nın kültür başkenti kabul edilen St. Petersburg'da, bu sene geçmiş senelere oranla yeni yıl kutlamaları sönük geçti. Bunun sebebi ise, görkemli havai fişek gösterilerinin Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası güvenlik sebebiyle yasaklanması. Rusya genelinde havai fişek gösterilerine belli noktalarda izin verilmesi neticesinde, St. Petersburg'da daha sakin bir yeni yıl kutlaması organize edildi. 2025'e dakikalar kala Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşta hayatını kaybeden askerleri andığı bir konuşma gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük ve en eski müzelerinden biri olan Ermitaj Müzesi'nin bulunduğu meydanda toplanan gerek Saint Petersburg yerlileri gerekse turistler, yeni yılın ilk saniyelerinde gözlerini gökyüzüne dikseler de beklenen havai fişek gösterisi gerçekleşmedi. Ancak bu hayal kırıklığı düşünüldüğü kadar kötü değil. Çünkü her ne kadar göze güzel gözükse de havai fişekler çok sayıda kuşun ölümüne sebebiyet veriyor. Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Bulgaristan'da faaliyet gösteren doğa gönüllüleri kuruluşunun verilerini paylaştı. Buna göre havaifişekli yılbaşı kutlamalarında çok küçük bir alanda yapılan çalışmaya göre 591 ispinoz öldü. KALP KRİZİ GEÇİRİYORLAR İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Yaban Hayvan Biyoloğu ve Kuş Bilimci Ergün Bacak kuş ölümlerini şöyle anlatmıştı: Kuşların pek çoğu gece aktif değildir. Dinlenirler, belirli yerlerde yatarlar, uyurlar ama etrafında birden aydınlanma ve gürültü söz konusu olunca stres yaşıyorlar. Sesten ve ışıktan korktukları için kendilerini bir yerlere vurabiliyorlar. Kalp krizi geçirip ölmelerine de neden olabiliyor. Üreme zamanında atıldığında, kuluçkada yatan kuşların yuvayı terk etmesine ve bir daha dönmemesine neden oluyor. En büyük etki ise gece aktif olan, gece göç eden kuşlar ya da martılar gibi şehrin ışıklarından faydalanan kuşlar üzerinde. Bu kuşlar uçarken havai fişek atılması sonucu yanarak ölebiliyorlar ya da yaralanabiliyor. İnsanlar için görsel şölen olan bu eğlencenin diğer canlılar için korkunç sonuçları olabiliyor. Bu sebeple Gandalf değilsek, ve bugün de Bilbo Bagins'in doğum günü değilse, havai fişeklere hoşçakal diyelim. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yılını kutladı

Ocak 9, 2025 - 05:00
 0  0
Saint Petersburg'da kuşların yeni yılı

İdil Janet Demiray - Rusya'nın kültür başkenti kabul edilen St. Petersburg'da, bu sene geçmiş senelere oranla yeni yıl kutlamaları sönük geçti. Bunun sebebi ise, görkemli havai fişek gösterilerinin Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası güvenlik sebebiyle yasaklanması. Rusya genelinde havai fişek gösterilerine belli noktalarda izin verilmesi neticesinde, St. Petersburg'da daha sakin bir yeni yıl kutlaması organize edildi.

2025'e dakikalar kala Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşta hayatını kaybeden askerleri andığı bir konuşma gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük ve en eski müzelerinden biri olan Ermitaj Müzesi'nin bulunduğu meydanda toplanan gerek Saint Petersburg yerlileri gerekse turistler, yeni yılın ilk saniyelerinde gözlerini gökyüzüne dikseler de beklenen havai fişek gösterisi gerçekleşmedi.

Ancak bu hayal kırıklığı düşünüldüğü kadar kötü değil. Çünkü her ne kadar göze güzel gözükse de havai fişekler çok sayıda kuşun ölümüne sebebiyet veriyor.

Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Bulgaristan'da faaliyet gösteren doğa gönüllüleri kuruluşunun verilerini paylaştı. Buna göre havaifişekli yılbaşı kutlamalarında çok küçük bir alanda yapılan çalışmaya göre 591 ispinoz öldü.

KALP KRİZİ GEÇİRİYORLAR

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Yaban Hayvan Biyoloğu ve Kuş Bilimci Ergün Bacak kuş ölümlerini şöyle anlatmıştı:

Kuşların pek çoğu gece aktif değildir. Dinlenirler, belirli yerlerde yatarlar, uyurlar ama etrafında birden aydınlanma ve gürültü söz konusu olunca stres yaşıyorlar. Sesten ve ışıktan korktukları için kendilerini bir yerlere vurabiliyorlar. Kalp krizi geçirip ölmelerine de neden olabiliyor. Üreme zamanında atıldığında, kuluçkada yatan kuşların yuvayı terk etmesine ve bir daha dönmemesine neden oluyor. En büyük etki ise gece aktif olan, gece göç eden kuşlar ya da martılar gibi şehrin ışıklarından faydalanan kuşlar üzerinde. Bu kuşlar uçarken havai fişek atılması sonucu yanarak ölebiliyorlar ya da yaralanabiliyor.

İnsanlar için görsel şölen olan bu eğlencenin diğer canlılar için korkunç sonuçları olabiliyor. Bu sebeple Gandalf değilsek, ve bugün de Bilbo Bagins'in doğum günü değilse, havai fişeklere hoşçakal diyelim.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni yılını kutladı

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow