Kartalkaya faciasında ihmaller zinciri! Uzmanlar eksikleri tek tek sıraladı

Teknik Sorumlu Tamer Gürhan detayları şu ifadelerle anlattı; Öncelikle yangın merdiveni. Katın ölçüsüne göre kaç yangın merdiveni konacağına karar verilir. Bizim koridorumuz uzun olduğu için buraya üç tane uygun gördük. Yangın kapısının ısıya dayanıklı olması lazım. Dumanı dışarı vermemesi lazım. Cam olsa bile ısıya dayanıklı cam olmalı. Kaçış alanın yangına dayanıklı malzemeye sahip olmalı. Kapalı betonarme yangın merdivenlerinde basınçlandırma sistemi olmalı. Yangın anında içeride negatif bir basınç oluşuyor. Duman ve ısı oluyor. İçerideki basıcı yenecek, yukarıdaki basınçlandırma fanlarımız sayesinde pozitif basınç yaratıyoruz. Dolayısıyla dumanı minimize olarak içeri kaçırıyoruz. Daha sonra insanlar buradan rahatlıkla tahliye olabiliyor. Kartalkaya'daki faciadan mucize kurtuluş: 2 aile 9. katta cehennemi yaşıyorduk, umudumu kesmiştim KAÇIŞ YOLU, TAHLİYE TABELASI Tahliye tabelalarının olması gerekiyor. İnsanlar yoğun duman olduğu zaman her noktada bir kaçış belirtmemiz lazım. Yangın tüpünün olduğu istasyon hortumumuz içerisinde 8 bar su var ve sprinkler sistemi var. Yağmurlama sistemi ısıyı görünce içerisindeki cıva genleşiyor, patlıyor ve yağmurlama sistemi çalışıyor. 78 cana bedel 54 dakika! Her şey bacadaki alevle mi başladı? Faciayı büyüten 'vernik' etkisi Kartalkaya'daki faciadan mucize kurtuluş: 2 aile 9. katta cehennemi yaşıyorduk, umudumu kesmiştim YANGIN TÜPLER VE HORTUMLAR KESİNLİKLE BULUNMALI Elektrik, dizel motoru var. Elektrik kesildiğinde dizeller devreye girer ve basıncı sabit tutar. Yangın tüpler ve hortumlar kesinlikle bulunmalı. Koridorların uzunluğuna göre konuluyor. Duman dedektörleri dumanı aldığı zaman sirenleri devreye sokar. Dışarıya açıla yangın merdivenin altında herhangi bir kapı olmamalı. İnsanların oradan hemen uzaklaşması lazım. İçerisi betonarme, dışı demir.

Ocak 23, 2025 - 17:00
 0  1
Kartalkaya faciasında ihmaller zinciri! Uzmanlar eksikleri tek tek sıraladı

Teknik Sorumlu Tamer Gürhan detayları şu ifadelerle anlattı;

Öncelikle yangın merdiveni. Katın ölçüsüne göre kaç yangın merdiveni konacağına karar verilir. Bizim koridorumuz uzun olduğu için buraya üç tane uygun gördük. Yangın kapısının ısıya dayanıklı olması lazım. Dumanı dışarı vermemesi lazım. Cam olsa bile ısıya dayanıklı cam olmalı. Kaçış alanın yangına dayanıklı malzemeye sahip olmalı.

Kapalı betonarme yangın merdivenlerinde basınçlandırma sistemi olmalı. Yangın anında içeride negatif bir basınç oluşuyor. Duman ve ısı oluyor. İçerideki basıcı yenecek, yukarıdaki basınçlandırma fanlarımız sayesinde pozitif basınç yaratıyoruz. Dolayısıyla dumanı minimize olarak içeri kaçırıyoruz. Daha sonra insanlar buradan rahatlıkla tahliye olabiliyor.

Kartalkaya'daki faciadan mucize kurtuluş: 2 aile 9. katta cehennemi yaşıyorduk, umudumu kesmiştim

KAÇIŞ YOLU, TAHLİYE TABELASI

Tahliye tabelalarının olması gerekiyor. İnsanlar yoğun duman olduğu zaman her noktada bir kaçış belirtmemiz lazım. Yangın tüpünün olduğu istasyon hortumumuz içerisinde 8 bar su var ve sprinkler sistemi var. Yağmurlama sistemi ısıyı görünce içerisindeki cıva genleşiyor, patlıyor ve yağmurlama sistemi çalışıyor.

78 cana bedel 54 dakika! Her şey bacadaki alevle mi başladı? Faciayı büyüten 'vernik' etkisi

Kartalkaya'daki faciadan mucize kurtuluş: 2 aile 9. katta cehennemi yaşıyorduk, umudumu kesmiştim

YANGIN TÜPLER VE HORTUMLAR KESİNLİKLE BULUNMALI

Elektrik, dizel motoru var. Elektrik kesildiğinde dizeller devreye girer ve basıncı sabit tutar. Yangın tüpler ve hortumlar kesinlikle bulunmalı. Koridorların uzunluğuna göre konuluyor. Duman dedektörleri dumanı aldığı zaman sirenleri devreye sokar.

Dışarıya açıla yangın merdivenin altında herhangi bir kapı olmamalı. İnsanların oradan hemen uzaklaşması lazım. İçerisi betonarme, dışı demir.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow