‘HTŞ’nin hata yapmaması lazım’
SÜRECİN PARÇASI OLMADIK: Türkiye böyle bir sürecin asla parçası olmadı. HTŞ ve diğer muhalifler tarafından harekat başladıktan sonra, bunun en kansız, en problemsiz şekilde olması için yoğun çaba gösterdik, ama onun öncesinde hiçbir ülkeyle veya grupla bir araya gelip bir planlama içerisinde olmadık. İBRAHİM BEY VERİLERİ ALDI: Biz (MİT Başkanı İbrahim Kalın) İbrahim Bey’i gönderirken ondan önce hem bölge ülkeleriyle hem Batılı ülkelerle geniş bir istişare içerisinde bulunduk, Şam’daki yeni yönetimle hem bölgedeki ülkeler hem dünya ülkeleri nasıl iletişim kurmalı? Yaptığımız temaslarla orada genel bir algı ve talebi gördük ve herkesin üzerinde ittifak ettiği belli prensipler vardı. Bunlar terör örgütlerinin yeni dönemde Şam’dan istifade etmemeleri, özellikle azınlıklara -Hristiyanlar, Kürtler, Türkmenler gibi- karşı iyi davranılması, daha sonra kapsayıcı bir hükümetin kurulması, komşularına tehdit olmaması gibi. İbrahim Bey bu görüşleri karşı tarafa iletti. Karşı tarafın da verilerini aldı. Biz o verileri aldıktan sonra da zaten cumartesi günü biliyorsunuz Ürdün’de, Akabe Körfezi’nde çok önemli bir toplantı vardı. TANIMA İMKANIMIZ OLDU: İdlip’te, Heyet Tahrir el-Şam’ın kontrolü altında 4 milyon Suriyeli vatandaş yaşıyordu. Bunların belli bir kriz esnasında Türkiye’ye gelmesi mümkündü. Bu krizlerin çıkmaması, oradaki varlığın istikrarlı devam etmesi için bizler tabii ki belli bir koordinasyon içerisinde hep olduk ve o süreç içerisinde Heyeti tanıma imkânımız oldu. Onlara özellikle modern yönetim algısı nasıl olur, modern yönetim sistemleri nasıl olur, tavsiyelerimizi, nasihatlarımızı ilettik. Bizim gördüğümüz şu anda Heyetin ve diğer bileşenlerin bir numaralı önceliği Beşar Esad’ın yaptığı hataları tekrar yapmamak ve halkı kucaklayarak hak ettikleri bir refahı ve istikrarı götürmek. Bunu yapmada bizim yardımcı olmamız lazım, onların da hata yapmaması lazım. Burada hassas bir geçiş dönemi var, Suriye muhalefetini oluşturan grupların bir konsolidasyona gitmesi önemli. YENİ DÖNEME ADAPTE OLMAK GEREK: (İran ve Rusya tekrar müdahil olabilirler mi?) Ben İran’ın da Rusya’nın da bunu yapacağını düşünmüyorum. Sahadan gelen verileri görüyorlar, yeni döneme bir an önce adapte olup devam etmek gerekiyor. Biden istemedi “Suriye muhalefeti bundan 6-7 sene önce Şam’da şimdiki yaptıklarını yaptığı sırada, Biden Başkan Yardımcısıydı. Türkiye’ye geldi, Cumhurbaşkanımızla görüştü ve biz Beşar’ın gitmesini istemiyoruz dedi. Bu aslında onun değil İsrail’in görüşüydü. İsrail hiçbir zaman Beşar’ın gitmesini istemedi. Beşar’ın İranlılara verdiği ortamdan mutsuzdu”
SÜRECİN PARÇASI OLMADIK: Türkiye böyle bir sürecin asla parçası olmadı. HTŞ ve diğer muhalifler tarafından harekat başladıktan sonra, bunun en kansız, en problemsiz şekilde olması için yoğun çaba gösterdik, ama onun öncesinde hiçbir ülkeyle veya grupla bir araya gelip bir planlama içerisinde olmadık.
İBRAHİM BEY VERİLERİ ALDI: Biz (MİT Başkanı İbrahim Kalın) İbrahim Bey’i gönderirken ondan önce hem bölge ülkeleriyle hem Batılı ülkelerle geniş bir istişare içerisinde bulunduk, Şam’daki yeni yönetimle hem bölgedeki ülkeler hem dünya ülkeleri nasıl iletişim kurmalı? Yaptığımız temaslarla orada genel bir algı ve talebi gördük ve herkesin üzerinde ittifak ettiği belli prensipler vardı. Bunlar terör örgütlerinin yeni dönemde Şam’dan istifade etmemeleri, özellikle azınlıklara -Hristiyanlar, Kürtler, Türkmenler gibi- karşı iyi davranılması, daha sonra kapsayıcı bir hükümetin kurulması, komşularına tehdit olmaması gibi. İbrahim Bey bu görüşleri karşı tarafa iletti. Karşı tarafın da verilerini aldı. Biz o verileri aldıktan sonra da zaten cumartesi günü biliyorsunuz Ürdün’de, Akabe Körfezi’nde çok önemli bir toplantı vardı.
TANIMA İMKANIMIZ OLDU: İdlip’te, Heyet Tahrir el-Şam’ın kontrolü altında 4 milyon Suriyeli vatandaş yaşıyordu. Bunların belli bir kriz esnasında Türkiye’ye gelmesi mümkündü. Bu krizlerin çıkmaması, oradaki varlığın istikrarlı devam etmesi için bizler tabii ki belli bir koordinasyon içerisinde hep olduk ve o süreç içerisinde Heyeti tanıma imkânımız oldu. Onlara özellikle modern yönetim algısı nasıl olur, modern yönetim sistemleri nasıl olur, tavsiyelerimizi, nasihatlarımızı ilettik. Bizim gördüğümüz şu anda Heyetin ve diğer bileşenlerin bir numaralı önceliği Beşar Esad’ın yaptığı hataları tekrar yapmamak ve halkı kucaklayarak hak ettikleri bir refahı ve istikrarı götürmek. Bunu yapmada bizim yardımcı olmamız lazım, onların da hata yapmaması lazım. Burada hassas bir geçiş dönemi var, Suriye muhalefetini oluşturan grupların bir konsolidasyona gitmesi önemli.
YENİ DÖNEME ADAPTE OLMAK GEREK: (İran ve Rusya tekrar müdahil olabilirler mi?) Ben İran’ın da Rusya’nın da bunu yapacağını düşünmüyorum. Sahadan gelen verileri görüyorlar, yeni döneme bir an önce adapte olup devam etmek gerekiyor.
Biden istemedi
“Suriye muhalefeti bundan 6-7 sene önce Şam’da şimdiki yaptıklarını yaptığı sırada, Biden Başkan Yardımcısıydı. Türkiye’ye geldi, Cumhurbaşkanımızla görüştü ve biz Beşar’ın gitmesini istemiyoruz dedi. Bu aslında onun değil İsrail’in görüşüydü. İsrail hiçbir zaman Beşar’ın gitmesini istemedi. Beşar’ın İranlılara verdiği ortamdan mutsuzdu”
Tepkiniz Nedir?