Davos’a ‘yeni dünya’ damgası

Dünyada 130 ülkeden iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisini bir araya getiren Davos zirvesi bu yıl “Akıl Çağında İşbirliği” temasıyla başladı. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos’ta 55. kez düzenlediği zirve, açılış töreninin ardından, 21 - 24 Ocak arası 3 bin katılımcıyı konuk ederken, 60 devlet ve hükümet başkanı da katılımcılara hitap edecek. Küresel ekonomide paradigma değişikliğinin yaşandığı bu dönemde, toplantıda büyümenin nasıl yeniden sağlanabileceği, yeni teknolojilerden nasıl yararlanılacağı, sosyal ve ekonomik dayanıklılığı güçlendirme yolları 220 oturumda masaya yatırılacak. Oturumlarda konuşmacılar, ABD’nin yeni politikaları, küresel işbirliğinin giderek zayıflaması, ticaret politikaları, yapay zeka ve dijitalleşme, temiz enerji dönüşümü, iklim değişikliğiyle mücadele, merkez bankalarının para politikaları, faiz ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak. Çatışma ve iklim ABD’de başkanlık koltuğunu devralan Donald Trump, 23 Ocak’ta zirveye canlı bağlanacak. Zirveye, küresel iş dünyasından 900’u üst düzey yönetici olmak üzere 1600 temsilcinin katılacağı öngörülürken, Türk iş dünyasından birçok temsilci de Davos’ta olacak. WEF’in her yıl yayımladığı Küresel Riskler Raporu’na göre, dünyada bu yıl için en büyük risk devlet temelli silahlı çatışmalar olarak görülürken, aşırı hava olayları uzun vadeli en önemli tehdit olarak dikkati çekiyor. Yine WEF’in Başekonomistler Görünümü Raporu’na göre, küresel ekonominin bu yıl artan borç yükü ve siyasi belirsizlik baskısı altında kalacağı öngörülüyor. ‘5 dolar trilyonerine hazır olun’ İngiliz uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın süper zenginlerinin servetinin geçen yıl 2 trilyon dolar arttığını ve yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısının ise azalmadığını bildirdi. Oxfam, Davos zirvesi öncesi, eşitsizlik raporunu yayımladı. Dünyada 2023’te 2 bin 565 olan milyarder sayısının, 2024’te 2 bin 769’a yükseldiği kaydedilen raporda, bu kişilerin toplam servetinin ise 12 ay içinde 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara ulaştığı belirtildi. Milyarderlerin servetinin 2024’te 2023’e göre üç kat daha hızlı arttığı aktarılan raporda, yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısının 1990’dan bu yana neredeyse hiç değişmediği ifade edildi. Raporda, dünyada 10 yıl içinde 5 dolar trilyoneri olacağı tahmini de yapıldı.

Ocak 21, 2025 - 09:00
 0  1
Davos’a ‘yeni dünya’ damgası

Dünyada 130 ülkeden iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisini bir araya getiren Davos zirvesi bu yıl “Akıl Çağında İşbirliği” temasıyla başladı. Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Davos’ta 55. kez düzenlediği zirve, açılış töreninin ardından, 21 - 24 Ocak arası 3 bin katılımcıyı konuk ederken, 60 devlet ve hükümet başkanı da katılımcılara hitap edecek.

Küresel ekonomide paradigma değişikliğinin yaşandığı bu dönemde, toplantıda büyümenin nasıl yeniden sağlanabileceği, yeni teknolojilerden nasıl yararlanılacağı, sosyal ve ekonomik dayanıklılığı güçlendirme yolları 220 oturumda masaya yatırılacak.

Oturumlarda konuşmacılar, ABD’nin yeni politikaları, küresel işbirliğinin giderek zayıflaması, ticaret politikaları, yapay zeka ve dijitalleşme, temiz enerji dönüşümü, iklim değişikliğiyle mücadele, merkez bankalarının para politikaları, faiz ve enflasyona ilişkin değerlendirmelerini paylaşacak.

Çatışma ve iklim

ABD’de başkanlık koltuğunu devralan Donald Trump, 23 Ocak’ta zirveye canlı bağlanacak. Zirveye, küresel iş dünyasından 900’u üst düzey yönetici olmak üzere 1600 temsilcinin katılacağı öngörülürken, Türk iş dünyasından birçok temsilci de Davos’ta olacak. WEF’in her yıl yayımladığı Küresel Riskler Raporu’na göre, dünyada bu yıl için en büyük risk devlet temelli silahlı çatışmalar olarak görülürken, aşırı hava olayları uzun vadeli en önemli tehdit olarak dikkati çekiyor. Yine WEF’in Başekonomistler Görünümü Raporu’na göre, küresel ekonominin bu yıl artan borç yükü ve siyasi belirsizlik baskısı altında kalacağı öngörülüyor.

‘5 dolar trilyonerine hazır olun’

İngiliz uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam, dünyanın süper zenginlerinin servetinin geçen yıl 2 trilyon dolar arttığını ve yoksulluk sınırının altında yaşayan insan sayısının ise azalmadığını bildirdi. Oxfam, Davos zirvesi öncesi, eşitsizlik raporunu yayımladı. Dünyada 2023’te 2 bin 565 olan milyarder sayısının, 2024’te 2 bin 769’a yükseldiği kaydedilen raporda, bu kişilerin toplam servetinin ise 12 ay içinde 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara ulaştığı belirtildi. Milyarderlerin servetinin 2024’te 2023’e göre üç kat daha hızlı arttığı aktarılan raporda, yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısının 1990’dan bu yana neredeyse hiç değişmediği ifade edildi. Raporda, dünyada 10 yıl içinde 5 dolar trilyoneri olacağı tahmini de yapıldı.

Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow