5G Türkiye’yi uçuşa geçirecek
Türkiye, 2026 yılında iletişimde yüksek veri hızı ve kapasitesi ile düşük gecikme süresiyle dikkat çeken 5G’ye geçmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gelecek yıl ihalesi yapılıp, 2026’da kullanıma başlanması planlanan 5G ile Türkiye’nin bilişim tarihinin yeniden yazılacağını söyledi. 1980’lerde 1G ile tanıştık. 1990’larda SMS servisinin hayatımıza girmesine yol açan 2G geldi. Sonrasında görüntülü görüşme ve hızlı mobil internetli döneme denk gelen 3G başladı. Son 10 yıla damgasını vuran 4G ise 500 kat daha hızlı internete denk geliyordu. Son yılların teknolojisi 5G ise başta daha fazla data ve video olmak üzere bulut teknolojilerine hızlı ve verimli erişimin kapılarını araladı. Peki bu yeni teknoloji ile hayatımızda neler değişecek? -Bir HD filmi 4G ile 22 dakikada, 5G ile 32 saniyede indiriyoruz. Gecikme süresi de öyle bir düştü ki cerrahlar bile kıtalar ötesinden ameliyat yapabilir hale gelecek. - 5G ile şehirlerdaha da akıllanıyor. Trafik ışıkları hatta belki de komşularınkapı zilleri birbiriyle konuşuyor. - Sürücüsüz otomobillerin rüyası 5G ile gerçekleşiyor. Araçlar birbirleriyle ve trafik sistemiyle konuşarak, trafik kazalarını azaltabilir. - VR ve AR deneyimi artık daha akıcı. Bir futbol maçını stadyumda izlerken, telefonunuzdan maçı yakın kameradan izleyebilirsiniz. Gecikme yaşamadan... - Her şey internete bağlanacak. Buzdolabınız market listesi yapacak, çamaşır makinenizevde kıyafetlerinizi yıkarken size “bugün hava nasıl?” diye soracak. - İş görüşmeleri, toplantılar... Hepsi 5G ile daha verimli, daha az gecikmeli. Home office kavramı bir üst seviyeye taşındı, artık “bağlantı sorunu” kalmayacak. Sonuç olarak, 5G ile hayatımız sadece hızlanmayacak, aynı zamanda daha akıllı, daha bağlantılı ve daha anlık yaşanacak. Yerli lokomotif için üç fabrika Öte yanda Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde raylı sistem araçlarının geliştirilmesi ve mevcut üretim kapasitelerinin artırılması amacıyla üç yeni fabrika kuracaklarını bildirdi. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜRASAŞ bünyesinde yerli ve milli lokomotif ile tren setleri üretim projelerinin geliştirilmesine ağırlık vereceklerini kaydetti.
Türkiye, 2026 yılında iletişimde yüksek veri hızı ve kapasitesi ile düşük gecikme süresiyle dikkat çeken 5G’ye geçmeye hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gelecek yıl ihalesi yapılıp, 2026’da kullanıma başlanması planlanan 5G ile Türkiye’nin bilişim tarihinin yeniden yazılacağını söyledi.
1980’lerde 1G ile tanıştık. 1990’larda SMS servisinin hayatımıza girmesine yol açan 2G geldi. Sonrasında görüntülü görüşme ve hızlı mobil internetli döneme denk gelen 3G başladı. Son 10 yıla damgasını vuran 4G ise 500 kat daha hızlı internete denk geliyordu. Son yılların teknolojisi 5G ise başta daha fazla data ve video olmak üzere bulut teknolojilerine hızlı ve verimli erişimin kapılarını araladı. Peki bu yeni teknoloji ile hayatımızda neler değişecek?
-Bir HD filmi 4G ile 22 dakikada, 5G ile 32 saniyede indiriyoruz. Gecikme süresi de öyle bir düştü ki cerrahlar bile kıtalar ötesinden ameliyat yapabilir hale gelecek.
- 5G ile şehirlerdaha da akıllanıyor. Trafik ışıkları hatta belki de komşularınkapı zilleri birbiriyle konuşuyor.
- Sürücüsüz otomobillerin rüyası 5G ile gerçekleşiyor. Araçlar birbirleriyle ve trafik sistemiyle konuşarak, trafik kazalarını azaltabilir.
- VR ve AR deneyimi artık daha akıcı. Bir futbol maçını stadyumda izlerken, telefonunuzdan maçı yakın kameradan izleyebilirsiniz. Gecikme yaşamadan...
- Her şey internete bağlanacak. Buzdolabınız market listesi yapacak, çamaşır makinenizevde kıyafetlerinizi yıkarken size “bugün hava nasıl?” diye soracak.
- İş görüşmeleri, toplantılar... Hepsi 5G ile daha verimli, daha az gecikmeli. Home office kavramı bir üst seviyeye taşındı, artık “bağlantı sorunu” kalmayacak. Sonuç olarak, 5G ile hayatımız sadece hızlanmayacak, aynı zamanda daha akıllı, daha bağlantılı ve daha anlık yaşanacak.
Yerli lokomotif için üç fabrika
Öte yanda Bakan Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları AŞ (TÜRASAŞ) bünyesinde raylı sistem araçlarının geliştirilmesi ve mevcut üretim kapasitelerinin artırılması amacıyla üç yeni fabrika kuracaklarını bildirdi. Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜRASAŞ bünyesinde yerli ve milli lokomotif ile tren setleri üretim projelerinin geliştirilmesine ağırlık vereceklerini kaydetti.
Tepkiniz Nedir?